Wednesday, 17 October 2012

A I R M A T A B U A N G T O K S I N

Assalamualaikum ,
minggu ni la mood yang paling gembira sebab minggu ni dah dua kali aku post.
Ok , korang semua pernah menangis kan ?, mesti pernah kan , even orang bisu pun boleh menangis tambah orang yang sihat fizikal dan mental macam kita ni . Terbaca fakta ni dekat paper Kosmo , kalau korang dah baca fakta ni , takpa .Saja ja post benda nie bagi pengatahuan korang yang tak penah baca paper dan penting kepada orang yang bangun pagi terus bukak fb , twitter dan sebagainya sebagai surat khabar mereka .


#
Mesti korang pernah hadap perasaan sedih apabila seorang yang korang rapat tiba-tiba pergi dengan keadaan mengejut.
Perasaaan tu , mesti korang luah dengan menangis kan ? .Kajian saintifik mengesahkan bahawa jika korang mengeluarkan air mata , korang akan menjadi lebih sihat dan ceria .
Menangis bukan sebab korang ni sedih ja tapi air mata yang keluar juga refleks jika korang gembira , terharu , takut dan sebagainya .*yang berkenaan sehingga korang mengeluarkan air mata*

#
Korang tahu air mata ada tiga jenis yang mengiringi tangisan
1.Tangisan basal - air mata yang keluar untuk lindung bebola mata sentiasa lembap.
2.Tangisan refleks - apabila berlakunya iritasi mata.
3.Tangisan emosi - tindak balas terhadap kesedihan dan tekanan.





EKSTRA menangis

  • Sebanyak 88.8% orang akan rasa tenang lepas menangis manakala 8.4% berasa lebih teruk.
  •  Secara purata wanita menangis 47 kali manakala lelaki 7 kali dalam setahun .
  • Sebelum baligh , kanak-kanak lelaki dan perempuan menangis pada tahap yang sama , setelah matang hormon testosteron kurangkan perasaan lelaki untuk menangis manakala hormon estrogen dan prolaktin galakkan wanita menangis.
  • Lelaki singkirkan toksin melalui berpeluh berbanding wanita melalui menangis.
  • Dianggarkan kira-kira 77% tangisan berlaku di rumah dan 15% di tempat kerja dan di dalam kereta.
  • Bayi normal akan manangis satu hingga tiga kali sehari.
  • Jumlah toksin dikeluarkan oleh air mata berbeza mengikut situasi seperti bersedih dan dimasuki habuk.
Ni pon boleh buat korang menangis jugak






 NOTA : Jangan menangis sebab pakwe or makwe korang lari , fikir perangai korang sama :)

Sunday, 14 October 2012

H O L I D A Y I N N

Hello dan Assalamualaikum,
Yaa , dah lama tak update blog ni sebab tak tau nak update benda haram apa kat dalam ni . Nanti kalau update yang merepek lagi merapu kena kata bajet pulak .
Disebabkan baru balik dari bercuti di Cameron so baru ada aura nak update blog ,sebenarnya pergi nie rombongan semata - mata , saja syok -syok .*cameron je bukan korea or england*
Dalam bas gila -gila sejuk tambah pulak hujan , rasa macam duduk dalam peti ais *pandailah korangbayang macam mana dalam peti ais tika hujan* 
First sekali kami  singgah dekat Bee farm , tapi sayang tak leh masuk sebab  hujan

Ok , lepastu kami semua pergi  singgah Pekan Brinchang , cuaca masih diramalkan hujan dan memang hujan pon , hujan tapi kami semua berjiwa kental dan gagah jugak jalan dalam keadaan yang hujan lagi sejuk .HAHAHAHAH *gelak ganas .

Kami semua ni , badan sihat dan kuat sebab semua eksyen jalan bawah hujan tak pakai payung .
Beli semua jenis sayur , buah dan paling best beli senyap - senyap strawberi madu dan chocolate.









Jalan kat pekan brinchang sampai pukul 4 sekali ngan solat zohor jamak asar.
Dalam pukul 4.30 , kitorang naik bas and terus lanjutkan perjalan ke ladang strawberi and ladang teh.
Malang sekali sebab ladang strawberi yang kami singgah tu  tutup , tapi tak begitu malang lar sangat sangat sebab aku ni bukan nak sangat kutip and makan buah strawberi tu
Pukul 6 pulak terus ke tea farm , kuang kuang kuang masih dalam keadaan yang lembap dan hujan masih menitis .
Gagahkan jiwa cekalkan hati untuk turun dan jalan kat ladang teh tu.
Bila dah sikit lagi nak sampai kat bawah tu , ohmak kau , gila basah , if korang jalan jugak gamaknya kasut and seluar korang jadi seperti jalan dalam sawah padi *bayangkanlah.






Ok , bye-bye semua and Assalamualaikum.




NOTA : Pakai macam duduk kat Australia , dah memang tempat tu sejuk macam kat Australia.